среда, 26 сентября 2012 г.

Основи композиції

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Композиція (від лат. Compositio – розміщення, з’єднання, структура)

 – засіб розкриття ідейно-художнього змісту витвору мистецтва розміщення основних його елементів і частин у визначеній системі та послідовності, способи поєднання образів у єдине ціле. Питання теорії композиції в техніці вивчені ще не достатньо.   Специфіка різних виробничих предметів і виробів полягає в тому, щоб їх форма відповідала своєму призначенню, а також відповідала матеріалу, з якого вони зроблені.  Вивчення принципів формоутворення в природі дозволяє людині перейти на більш вищу ступінь творчості, особливо в розвитку техніки. Так, тривалий час дослідження динаміки польоту і структури крила птаха допомогли відкрити закон, підйомну силу крила літака та лопастей гвинта. Формоутворення – теоретична дисципліна. Яка вивчає закономірності утворення форми, принципи і методи художнього конструювання направлені на створення оптимальної форми виробів.       Архітектоніка (буд. мистецтво) художній вираз закономірностей будівництва. Тектоніка – означає теж саме, що і архітектоніка, але використовується частіше. У мистецтві дизайну та архітектури важливо освідомити створюваний виріб, а також зробити його архітектонічним і і створити із набору елементів окремі красиві речі, будинки, споруди. В цьому і є суть комбінаторики формоутворення.  


Що ж таке композиція?
Зв'язок, гармонійне поєднання різних форм на площині чи в просторі - це і є композиція. Щоб ваша робота радувала око, необхідно володіти прийомами композиції, розуміти її закони і вміти їх застосовувати.




 



Які є основні прийоми композиції?

Симетрія. Ви можете розташувати елементи симетрично (дублювання одинакових елементів відносно осі симетрії), якщо Вас привертає більш традиційна композиція або асиметрично - такий варіант динамічніший і дає більший простір для фантазії. Важливо, щоб композиція була урівноважена, «без перекосів».

Ритм. У епоху Відродження ритм, тобто повторюваність елементів і інтервалів, вважався однією з головних задач композиції. У статичному ритмі відстані між елементами однакові. У динамічному -відстані між елементами різні.

Перспектива - це зорова зміна предметів у міру видалення від спостерігача. Можна візуально збільшити глибину простору, розмістивши більші елементи ближче до країв композиції, а менші, у міру їх віддалення, ближче до центру.. Таким чином, елементи заднього плану здаватимуться більш видаленими, що суттєво збільшить візуальне відчуття об’єму.

Важливим елементом композиції є колір. Кожен колір несе в собі велике психологічне навантаження, тому вміле використання кольорів може суттєво підсилити створюваний вами художній образ. Динаміка, рух, спокій, рівновага, агресія, тривога, радість – все це можна передати за допомогою кольору.

Контраст і нюанс. Ви можете використовувати контрасти форми, кольору і світла. Підбираючи колористичне рішення елементів, не захоплюйтеся великою кількістю кольорів. Підбираючи поєднання кольору на нюансах зміни кольру, можна досягнути чудового ефекту рівноваги середовища. Контраст додасть динаміки, руху.














1 комментарий:

  1. Моє свідчення Привіт всім. Я тут, щоб засвідчити, як я отримав позику від містера Бенджаміна після того, як я кілька разів звертався до різних кредиторів, які обіцяли допомогти, але вони мені ніколи не дали позику. Поки мій друг не познайомив мене з містером Бенджаміном Лі, пообіцяв мені допомогти, і справді він зробив так, як обіцяв без будь-якої форми зволікання. Я ніколи не думав, що є ще надійні кредитори, поки я не зустрівся з містером Бенджаміном Лі, який справді допомагав позика і змінила мою переконання. Я не знаю, чи потребуєте ви якимось чином справжнього та термінового кредиту. Будьте вільні зв’язатися з містером Бенджаміном через WhatsApp + 1-989-394-3740 та його електронну пошту: lfdsloans@outlook.com дякую.

    ОтветитьУдалить